Mathman.gr

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

AE-M14-09

Ένας καταναλωτής πηγαίνει στο πολυκατάστημα και έχει στην τσέπη του 5000 ευρώ. Ξεκινά να αγοράζει διάφορα είδη και ταυτόχρονα κρατά το συνολικό ποσό στο οποίο έχει φθάσει κάθε στιγμή που αγοράζει κάθε είδος. Να γραφεί αλγόριθμος ο οποίος θα υπολογίζει το ποσό από τα ψώνια που έγιναν και να σταματά η αγορά των ειδών έτσι ώστε να μην ξεπεραστεί το ποσό που έχει διαθέσιμο ο καταναλωτής. (ΔΣ3_2)

Dim lights

Η λογική μεταβλητή flag ονομάζεται έτσι επειδή έχει τον ρόλο ‘‘σημαίας’’, περιγράφει δηλαδή μια κατάσταση, ένα γεγονός, και η τιμή που έχει εκφράζει την ισχύ της.

 

Στην προκειμένη περίπτωση, η αρχική τιμή Ψευδής για τη μεταβλητή flag αναφέρεται στην λογική πρόταση ‘‘δεν μας φτάνουν τα λεφτά’’.

Θα μπορούσαμε να δώσουμε αρχική τιμή Αληθής για τη μεταβλητή flag αναφερόμενοι στην λογική πρόταση ‘‘μας φτάνουν τα λεφτά’’.

Η λύση μας θα είναι σωστή αν αλλάξουμε όλα τα Ψευδής με Αληθής και αντίστροφα.

 

Ιδιαίτερη προσοχή στο ότι η flag <-- Ψευδής είναι εντολή εκχώρησης και εκτελείται (αποδίδει την λογική τιμή Ψευδής στη μεταβλητή flag),

ενώ η flag = Αληθής είναι συνθήκη και ελέγχει αν η τιμή της flag (στην μνήμη) είναι Αληθής.

 

Αργότερα θα χρησιμοποιήσουμε λογική μεταβλητή και σε άλλα προβλήματα.

Μια λογική μεταβλητή είναι πάντα σημαία αλλά αυτό δε σημαίνει ότι εμείς θα είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούμε το όνομα flag.

Άλλα ονόματα, αναλόγως της περίπτωσης θα είναι τα done, βρέθηκε, Χ και άλλα, τα οποία θα περιγράφουν την λογική πρόταση που μας ενδιαφέρει κάθε φορά.

 

 

sideBar



You are here: Main Page